Revisie 41 105

De 41 105, een 1’D1′ locomotief van de serie 41 ontworpen voor het rijden van snelle goederentreinen, in het bijzonder vis-, fruit- en veetreinen. De locomotief staat al dertig jaar stil, maar dat zal niet lang meer duren. Vanaf dit jaar gaan we beginnen met het reviseren van deze locomotief. Binnenkort kunt u op deze pagina meer informatie vinden over het project, wat u kunt doen om ons te helpen en een blog met het laatste nieuws.

Stoomlocomotief 41 105

In 1980 konden we stoomlocomotief 41 105 toevoegen aan onze collectie. Deze locomotief werd in 1939 gebouwd bij de beroemde fabriek van Krupp in Essen (D), als onderdeel van een serie van uiteindelijk 366 stoom­locomotieven die bedoeld waren voor het trekken van snelle goederentreinen met bederfelijke waar en vee. Al na korte tijd bleek het ontwerp uitermate geslaagd; door haar forse acceleratievermogen kon dit type ook voor personen- en zelfs sneltreinen worden ingezet.

De 41 105 staat inmiddels al bijna 30 jaar te wachten om uit haar doornroosjes­slaap te worden gewekt. De locomotief is compleet en veel onderdelen verkeren nog in redelijke staat, waardoor de opknapbeurt niet eenvoudig maar wel overzichtelijk is. Wat moet er worden gedaan? De locomotief wordt geheel uit elkaar gehaald. Onderdelen zullen worden gerepareerd en waar nodig vernieuwd. Het grootste en meest kostbare deelproject is echter het groot onderhoud aan de stoomketel.

Het project is in de loop van 2021 begonnen. Eerst zal de tender onder handen worden genomen en wordt begonnen met het langdurige werk aan de stoomketel. Het frame, de wielen en drijfwerk komen in de tweede helft van het project aan bod.

 

Lees hier meer over de 41 105:

Help mee!

U kunt ons helpen door te doneren. Dankzij uw donatie zijn wij in staat materiaal, gereedschap en vaste lasten te betalen. De donatiemeter geeft de huidige stand aan en wat ons doel is. Als de wijzer over de rooie gaat, kunnen we het hele project bekostigen.

Doneren kan al vanaf € 10,00. Bedragen vanaf € 150,00 mogen binnen 1 jaar in termijnen worden betaald. Vermeld wel welk totaalbedrag u wilt doneren. Indien u dat wenst kunt u een automatische incasso afgeven voor periodieke donaties. Als dank voor uw donatie zullen wij u een cadeautje geven.

  • Elk bedrag, van klein tot groot, is van harte welkom!
  • Bij een gift van € 25 of hoger ontvangt u van ons een prachtig certificaat van deelname.
  • Bij een gift van € 100 of hoger ontvangt u bovendien een schitterende gravure van de 41 105.
  • Bij een gift van € 250 of hoger ontvangt u bovendien 50 % korting op één kaartje voor de maidentrip van de locomotief.
  • Steunt u ons met € 1.000 of meer, dan is het kaartje voor de maidentrip gratis en bedanken wij u bovendien met een koperen naamplaatje op de locomotief en mag u ook een uur lang rijden en rangeren met de locomotief op het terrein van het Museumstoomdepot, onder begeleiding van een machinist.

In onderstaande tabel hebben we alles netjes voor u in een overzicht weergegeven.

Beloning € 25,00 - € 99,99 € 100,00 - € 249,99 € 250,00 - € 999,99 € 1000,00 of meer
Certificaat
Gravure
50% korting
100% korting
Naamplaatje
Rijden en rangeren
Beloning € 25,00 - € 99,99 € 100,00 - € 249,99
Certificaat
Gravure
Beloning € 250,00 - € 999,99 € 1000,00 of meer
Certificaat
Gravure
50% korting
100% korting
Naamplaatje
Rijden en rangeren
€ 25,00 - € 99,99
Certificaat
€ 100,00 - € 249,99
Certificaat
Gravure
€ 250,00 - € 999,99
Certificaat
Gravure
50% korting
€ 1000,00 of meer
Certificaat
Gravure
100% korting
Naamplaatje
Rijden en rangeren

U kunt als volgt doneren.

Klik op de knop Doneer hier!. Vul het totaalbedrag in wat u wilt doneren. Indien dit bedrag € 150,00 of hoger is krijgt u de optie om in termijnen te betalen.

Als u in termijnen wilt betalen kiest u het aantal termijnen. De looptijd van een termijn is een maand. In de e-mailbevestiging zal het bedrag worden vermeld wat wij maandelijks zullen incasseren.

Nadat u uw donatie gekozen heeft klikt u op de knop In winkelmand en kunt u de bestelling afrekenen.

U kunt ook uw donatie rechtstreeks overmaken. Maak uw gift over op:

NL63 RABO 0387 9347 07
Stoomstichting Nederland
BIC: RABONL2U

en stuur voor de registratie van uw gift ook een bericht naar Revisie41105@stoomstichting.nl.

We zijn u zeer erkentelijk voor uw bijdrage!

Sponsors

Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds

https://www.cultuurfonds.nl/

Blog

28 januari 2023 de stand van zaken.

Het afgelopen jaar heeft een aanzienlijk deel van onze beschikbare mankracht tijd moeten besteden aan het onderhoud van onze rijvaardige locomotieven en rijtuigen. We kunnen melden dat momenteel wordt er gewerkt aan de tender van de 41 105. Zodra er meer voortgang is zal dit in deze blog worden gemeld.

Lees verder!

We kunnen weer voortgang melden

Hoewel een aanzienlijk deel van onze mankracht de afgelopen weken aan het winteronderhoud van onze rijvaardige locomotieven is besteed, is toch flinke voortgang te melden aan de revisie van de 41 105. Na het lichten van de tender kon begonnen worden aan het reviseren van de draaistellen. Het voorste draaistel wordt als eerste onder handen…

Lees verder!

De puzzelstukjes vallen uit elkaar

Een nieuw jaar, een nieuwe update. Na terugkomst van onze 41 105 zijn lok en tender gescheiden. Het lok deel staat nu opgeborgen in de rijtuigloods. De tender is in de hoofdloods geplaatst en wordt nu aangepakt. Eerst zijn er meerdere onderdelen gedemonteerd. Baanruimers, traptredes, handgrepen en leidingen zijn losgemaakt. Deze worden schoongemaakt of gestraald…

Lees verder!
Foto: Vincent van Werkhoven

We zijn gestart!

De 41 105 op de Kuilwielenbank bij Alstom B.V. Foto: Vincent van Werkhoven   De blaadjes vallen inmiddels van de bomen. Dat betekent dat er weer tijd is voor onderhoud aan rijtuigen en locs. Na een aantal drukke weekends met ritten en de stoomdagen keert de ‘rust’ weer even terug in het stoomdepot. Nou ja…

Lees verder!

Het Einde van het begin

Daar stond zij dan. Toen ik die ochtend binnenliep voelde ik het al. Zoals andere ochtenden was er al het een en ander gerangeerd. Verbaasd was ik om haar daar te zien staan. Onze grote ‘ochsenlok’ stond daadwerkelijk boven de smeerput.   Zij stond daar natuurlijk niet voor niets. Onze vrijwilligers waren bezig om haar…

Lees verder!