UITVERKOCHT: SSN West-Friesland Expres

Ga op zaterdag 6 mei mee met de SSN West-Friesland Expres! Vanaf Rotterdam Centraal en via Gouda en Amsterdam reist u per historische stoomtrein naar station Enkhuizen. Na een bezoek aan het Zuiderzeemuseum wordt u per museumschip over het IJsselmeer naar Medemblik gebracht. Vervolgens brengt de stoomtram van de Stoomtram Hoorn-Medemblik u door de prachtige bollenvelden naar station Hoorn, waar de SSN-stoomtrein weer voor u klaar staat om de terugreis naar Rotterdam aan te vangen!

Zaterdagmorgen rond de klok van 9 uur rolt ex-NS diesellocomotief 2454 station Rotterdam Centraal binnen. Aan de haak hangen de klassieke jaren 30’ K1A rijtuigen, comfortabele jaren 50’ BM-rijtuigen en natuurlijk ons ‘Mitropa’ restauratierijtuig. Stoomlocomotief 23 023 bevindt zich achterop de trein en zal de trein vanaf Rotterdam naar onze eindbestemming trekken. Na het welkom van onze deurwachten neemt u plaats op uw zitplaats en begint de beleving! Stipt op tijd vertrekt de 23 023 al stomend en fluitend richting station Gouda. Ook hier kunt u instappen en vertrekt de West-Friesland Expres richting Amsterdam. Ondertussen hebben de eerste reizigers hun zitplaats verlaten voor een plekje in het ‘Mitropa’ restauratierijtuig en genieten van een warme bak koffie, thee of iets fris. De reizigers die zijn blijven zitten worden op hun wenken bediend door de minibar die u gezellig op komt zoeken bij uw zitplaats.

Terwijl net na Woerden links af wordt geslagen richting het Noorden, begint de locomotief lekker door te warmen. De stoker merkt dit aan het verbruik van de machine wat licht daalt doordat er minder energie nodig is om dezelfde hoeveelheid stoom te maken. Ondanks dit schept hij toch om de paar minuten een verse lading van het zwarte goud op het rooster en wordt het nodige water in de ketel gepompt. Even later klinkt de stoomfluit voor vertrek onder de prachtige, historische kap van Amsterdam Centraal, een enorm contrast met het moderne station van Rotterdam eerder die ochtend….  Via Zaandam nadert Enkhuizen met rasse schreden.

In Enkhuizen aangekomen kunt u lopend of per boot vanaf het station richting het Zuiderzeemuseum vertrekken, dit bestaat uit een buiten-en binnen museum. Hier ontdekt u van alles over het leven rondom de voormalige Zuiderzee tussen 1880 en 1930. Een dag in het Zuiderzeemuseum begint eigenlijk al op de veerboot die je over de vroegere Zuiderzee naar het museumpark voert. Aangekomen in het vissersdorp loop je binnen in een huishouden uit 1930, waar je zo aan tafel kunt schuiven.

Wandel terug in de tijd over de klinkerstraatjes van het buitenmuseum. Meer dan honderdveertig historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee vormen hier een compleet dorp. Ontmoet de bewoners van Urk, bezoek het kaaspakhuis en kijk mee bij de smid. Weet u nog waarvoor een boerenleenbank diende? Kom het ontdekken!

Mis ook niet de hedendaagse designpresentaties geïnspireerd op wonen en werken van vroeger. Zo is er veel aandacht voor verleden, heden en de toekomst van het gebied als het gaat om thema’s als water, ambachten en gemeenschappen. In het binnen museum ontdekt u de verschillende collecties die gepresenteerd worden met een hedendaagse insteek. Duik in een Zee vol verhalen en ervaar zelf het leven aan de voormalige Zuiderzee in een interactieve tentoonstelling!

Hongerig geworden van de historie? Eet dan een heerlijk vers gerookt visje bij de visrokerij of geniet bij café Hindeloopen van iets lekkers met prachtig uitzicht over het IJsselmeer. Of laat je verleiden door de zoete geur van drop en anijs in het Harderwijker snoepwinkeltje. Ben je moe van het wandelen, laat je dan rustig door de polder kloeten.

Na afloop van het bezoek aan het museum vertrekt u rond 15:00 met het museumschip ‘Friesland’ uit 1956 naar Medemblik voor een tocht van zo’n vijf kwartier over het IJsselmeer. In Medemblik aangekomen staat de historische stoomtram van de Stoomtram Hoorn Medemblik gereed. Door de prachtige bollenvelden reist u in ouderwetse tramrijtuigen naar station Hoorn. Hier is ondertussen onze locomotief 23 023 gesmeerd, gevuld met verse kolen en voorzien van de nodige liters water.

Vanaf Hoorn trekt locomotief 2454 de trein terug naar Amsterdam. Hier wordt kopgemaakt zodat de 23 023 weer voorop komt te rijden voor het laatste gedeelte naar zuiden. Vervolgens verlaten in Amsterdam de eerste reizigers de trein en spoeden wij ons verder naar Gouda en hopen rond 22:30 Rotterdam Centraal weer te bereiken. Hiermee komt een einde aan deze bijzondere tijdreis door de historische driehoek Enkhuizen-Medemblik-Hoorn!

Het tarief voor deze bijzondere tijdreis bedraagt slechts €89,00 en voor kinderen €49,00. Donateurs krijgen €10,00 korting. In deze prijs zit een bezoek aan het Zuiderzeemuseum, vaartocht naar Medemblik en rit met de Stoomtram vanaf Hoorn naar Medemblik inbegrepen. U kunt in en- uitstappen op Rotterdam Centraal, Gouda en Amsterdam Centraal.

Deze rit is helaas uitverkocht. U kunt wel mailen naar reserveringen@stoomstichting.nl en dan wordt u op de reservelijst geplaatst. Zodra er dan plek beschikbaar zou komen krijgt u persoonlijk bericht.